Der er mange spørgsmål der rejser sig, når der udvikles nye anlæg i ens nærområde. Vi har samlet de hyppigste overvejelser her.

Lyd

Kan naboer høre solcelle-anlægget?

Lyd er ofte en kilde til bekymring, når det kommer til vedvarende energianlæg, og hvordan lyd opfattes, er bestemt subjektivt.

Ved solcelleanlæg er det invertere og transformerstationer der udvikler lyd, primært i dagtimerne når panelerne producerer strøm. Disse placeres strategisk i anlægget, så langt væk fra naboejendomme som muligt.

Normalt vil man i en afstand på 200 m ikke kunne høre lyden fra hverken inverterne eller fra transformerstationerne.

Genskin

Bliver man blændet af solcellerne?

De mørke paneler absorberer solens stråler i så høj grad, at kun 4-5 procent af strålerne reflekteres til omgivelserne.

Derudover bliver panelerne antirefleksbehandlet, som yderligere reducerer refleksionen med 1-2 procent.

Miljøpåvirkning

Kan et solcelleanlæg skade naturen?

Der er ikke påvist nogen sammenhæng mellem solceller og miljøskadende stoffer som f.eks. bly og PFAS.

Bekymringer går ofte på afvaskning fra forsideglas og fluorplast på solcellernes bagside. Vi arbejder altid med dobbeltsidet solceller, hvor bagsiden er beklædt med et glaslag og ikke fluorplast.

Antirefleksbehandlingen på forsiden består enten af små ujævnheder i selve glasset eller af et tyndt lag overfladebelægning. Denne belægning kan bestå af titanuimdioxid, siliciumnitrid eller grafén, som normalt er helt uproblematiske. Bly findes i små mængder i loddeforbindelserne mellem solcellerne og er ligeledes helt uproblematisk under drift.

Værditab

Mister ejendomme nær solcelleanlægget værdi?